Nacionalni park Paklenica na južnom dijelu Velebita 

Na udaljenosti od samo  45 km od Zadra i Karlobaga smjestio se Nacionalni park Paklenica. Iako je jedan od manjih nacionalnih parkova, na malom prostoru nudi veliku i raznovrsnu ponudu. Ako želite doživjeti svu ljepotu njegove flore i faune,  to možete učiniti šetajući ili vozeći bicikl po njegovih 200 km obilježenih staza. Za avanturiste među vama  Paklenica nudi 360 penjališta. Neizostavne atrakcije su dakako i Paklenički mlin, špilja Manita peć, edukacijski centar Mala Paklenica i Etno-kuća Marasović. A svojuokrjepu potražite u Lugarnici, šumarskoj kući koja se nalazi na 400 metara nadmorske visine na glavnoj stazi Velike Paklenice. Da upotpunite doživljaj, ne propustite odsjesti u Kampu Nacionalni park, koji je sa svojom šljunkovitom plažom postao popularna destinacija avanturista, ali i obitelji s djecom.

Park prirode Telašćica na jugoistočnom dijelu Dugog otoka

Na Dugom otoku u blizini otoka Rava i otoka Iža, a nedaleko od otoka Pašmana, naći ćete uvalu Telašćica, kojoj park prirode Telašćica duguje svoj naziv. Jedna od posebnostiparka prirode Telašćica je jezero Mir čiji je salinitet viši od saliniteta mora. Još jedna od zanimljivosti su i Stene, najistaknutiji strmac  Jadranskog mora. Prilikom boravka  u Telašćici posjetite jednu od njezinih brojnih plaža, šetajte ili vozite bicikl na jednoj oduređenih staza gdje ćete moći uživati u raznovrsnosti i jedinstvenosti biljnog i životinjskog carstva. Vrlo  popularni su i treking, foto-lov i nesvakidašnja prilika autonomnog ronjenja, koju nemate ni u jednom drugom parku prirode u Hrvatskoj. Smještaj i okrjepu pronađite u jednoj od privatnih kamenih kućica ili u jednom od apartmana u obližnjem mjestu Sali.

Nacionalni park Plitvička jezera -  samo jedan sat vožnje od Zagreba

Najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj su Plitvička jezera. Njegov  povoljni geografski smještaj mu omogućuje da u sat vremena vožnje, dođete do Plitvica izZagreba ili Rijeke. Šetnjom po Plitvičkim jezerima na jednom od mnogih uređenih puteva možete uživati u ljepoti njegovih 16 jezera sa sedrenim vodopadima, zbog kojih je uvršeten u UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ne izostavite razgledati njegove ljepote i na jedan nekonvencionalan način - vožnjom električnim brodom ili panoramskim vlakom. Zaljubljenici u aktivni odmor bi se svakako trebali iskušati u planinarenju ljeti i skijanju zimi. Svi posjetitelji mogu uživati u autohtonim plitvičkim specijalitetima u restoranima Lička kuća, Borja i Poljana. Smještaj potražite u obližnjim mjestima udaljenim nekoliko kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera.

  O Hrvatskoj - Sve