Traveler.hr header image

Procvat filmskog turizma u Hrvatskoj posljednjeg desetljeća

Procvat filmskog turizma u Hrvatskoj posljednjeg desetljeća

Filmski turizam u Hrvatskoj vuče korijene filmskog studija koji je od šezdesetih pa sve do devedesetih bio najveći i najpoznatiji studio u srednjoj Europi - Jadran film. Očito je da su tek proteklih desetak godina strani redatelji prepoznali čari naše obale, ali i unutrašnjosti te odlučili upravo ovdje snimati neke od najpoznatijih serija i filmova današnjice. Iako u relativno kratkom vremenskom razdoblju, lista snimanih filmova i serija bi bila predugačka za nabrajanje pa smo stoga izdvojili najzanimljivije!

GAME OF THRONES (2011-2019)

Ljubitelji akcije, drame i avanture zasigurno su pogledali jednu od najgledanijih serija ikada - Game of Thrones, snimanu upravo u Hrvatskoj! Lokacije gdje je serija snimana su dobro znani Dubrovnik, Split, Trogir i Šibenik. Zbog svoje ljepote i povijesnih lokacija koje su sve do danas zadržale svoj autentični izgled, Dubrovnik se smatra idealnim za snimanje popularnih filmova i serija. Scenografija je izvorna te ju treba tek minimalno prilagođavati priči same serije, a osim u Dubrovniku, Game of Thrones serija snimala se i u Splitu na više lokacija od kojih je najpoznatija Dioklecijanova palača. Ukoliko ste velik fan, postoje organizirane ture gdje uz pomoć profesionalnog vodiča možete otkriti sve tajne Željeznog trona!

DIANA (2013)

Filmska priča koja prikazuje posljednje dvije godine života engleske princeze Diane, znane kao „Lady Di“ i romantičnu vezu između nje i pakistanskog kirurga Hasnata Khana. Glavna uloga pripala je glumici Naomi Watts koja je scene spomenutog filma snimala u Opatiji, „Staroj dami“ Jadrana. Hrvatske lokacije predstavljale su Australiju, Sredozemlje, Rimini i Bosnu. MAMMA MIA 2 (2017) Otok Vis na 24 dana utjelovio je izmišljeni grčki otok Kalokairi iz filma Mamma Mia! Otok koji je gotovo pola stoljeća bio izoliran te služio kao vojna baza očarao je producente, redatelje i glumce poput Meryl Streep, Piercea Brosnana, Colin Firth, Amande Seyfried te slavne Cher. No ne samo i njih! Vis je 2018. godine uvršten među kandidate za European Film Location Award - izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju, a lokalne agencije u svoje su turističke ponude uvele izlete u uvalu Barjoška, koju sada zovu Mamma Mia Beach.

HITMAN'S WIFE'S BODYGUARD (2021)ž

Akcijski komični film u režiji Patricka Hughesa također se snimao u našoj lijepoj domovini! Glumci koji su uživali u Hrvatskoj pripremajući se za set i glumeći na njemu su Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek i Richard E. Hrvatske lokacije za potrebe filma glumile su Italiju. Tako u filmu možemo ugledati staru ulicu u Vodnjanu, panoramski pogled s mora na Rijeku i Rovinj te Modru špilju na Biševu.

ROBIN HOOD Zahvaljujući redatelju Ottu Bathurstu, ikona i legenda Robin Hood neko vrijeme je proveo u Hrvatskoj. U ovoj verziji priče o Robinu Hoodu, ratom prekaljeni križar i maorski zapovjednik pokrenu smionu pobunu protiv korumpirane engleske vlasti. Ekipa je film snimala u Dubrovniku gdje su se snimale impresivne akcijske scene, a nakon Dubrovnika, scena se preselila u malo istarsko mjesto Završje koje ima koje je na trenutak postalo rodno mjesto Robin Hooda.

Koristimo kolačiće kako bi poboljšali Vaše iskustvo boravka na našoj web stranici.

Pravila privatnosti Kolačići

Prihvati