Traveler.hr header image

Gastronomadska ljubav za cijeli život

Gastronomadska ljubav za cijeli život
                    Gastronomadska ljubav za cijeli život

Ako je vjerovati onoj staroj: “ljubav ide kroz želudac”, onda se, ukoliko tek upoznajete hrvatsku gastronomiju, pripremite na ljubav koja traje cijeli život.

Putovanje Hrvatskom i uživanje u jelima, ujedno je i putovanje kroz povijest zemlje na raskrižju velikih povijesnih previranja i kulturnih utjecaja. Većina restorana dakako nudi standardnu europsku kuhinju, no vrijedi se odvažiti i probati bar neke od popularnih domaćih specijaliteta, koji naravno ovise o mjestu i godišnjem dobu.

Znatan dio svečanosti i tradicija neodvojiv je od hrane koja se za posebne prigode poslužuje. Od bakalara na Badnjak, purice s mlincima za Božić, uskršnje šunke, prvomajskog graha, kroštula ili krafni za karneval - sam izbor jela već naznačuje prigodu koja se slavi. Nezaobilazno predjelo svakog većeg okupljanja, osobito uz obalu, je pršut (često se vode rasprave o tome je li bolji dalmatinski ili istarski, drniški ili sinjski, više ili manje dimljen, susjedov ili kumov…). Uz pršut, obavezno se servira i sir, a kada odlučite želite li kozji, ovčji, kravlji, svježi ili zreli, javljaju se varijante sa raznim dodacima - mediteranskim biljem, paprom, solju… Od sijaset vrsta, svakako valja spomenuti višestruko nagrađivani paški sir, zatim ukusnu kombinaciju svježeg sira s vrhnjem, ili pak lički škripavac, koji se često prodaje uz lokalne ceste diljem te regije. Istočne i sjevernije županije upotrebljavaju više pikantnih začina te proizvode slavonski kulen, znamenite samoborske ili zagorske češnjovke.

Prirodna i kulturna raznolikost Hrvatske, vidljiva je i u glavnim jelima koja se mijenjaju od regije do regije. Žitelji primorskih i dalmatinskih gradova najviše uživaju u jelima od ribe i plodova mora. Vođeni principom “manje je više” najčešće ih jednostavno pripremaju “na gradele” s malo maslinovog ulja i češnjaka. Crni rižot od sipe jedno je od omiljenih predjela na dalmatinskim pirevima. Skupocjeni bijeli i crni tartufi apsolutne su zvijezde istarske kuhinje i najčešće se seviraju sa ručno rađenim fužima ili pljukancima. Ovu rijetku i cijenjenu vrstu gljiva može se naći samo uz pomoć istreniranih pasa (ili svinja) jer rastu ispod zemlje u simbiozi s drvećem.

Omiljena mesna jela diljem Hrvatske su janjetina ili odojak sa ražnja ili izvrsna jela ispod peke. Priprema ponekad traje i nekoliko sati, ali meso i povrće koje se skupa pripremaju na otvorenoj vatri pokriveni zvonom definitivno vrijede čekanja. Raspon hrvatskih jela ide od pučkih težačkih jela (soparik, komiška pogača) preko onih spravljenih na vatri (čobanac) do jela pripravljenih sa luksuznim namirnicama (malostonske kamenice, jadranski škampi). U svakom slučaju, Hrvati podjednako uživaju u pripremi hrane kao i u njenom konzumiranju ukoliko je sve popraćeno druženjem uz pokoju kapljicu kvalitetnog hrvatskog vina.

Koristimo kolačiće kako bi poboljšali Vaše iskustvo boravka na našoj web stranici.

Pravila privatnosti Kolačići

Prihvati