Traveler.hr header image

Nacionali parkovi Hrvatske - oaze mira i ljepote

Nacionali parkovi Hrvatske - oaze mira i ljepote

Hrvatska je zemlja koja broji preko tisuću otoka, šarmantnih povijesnih gradova, zemlja koja ima nevjerojatnu gastronomsku ponudu, ali isto tako i čudesnu prirodu. Njene prirodne ljepote oduzimaju dah svima koji se odluče posjetiti ovu predivnu državu. U Hrvatskoj postoji 12 parkova prirode te 8 nacionalnih parkova. Nacionalni parkovi od iznimne su važnosti jer je to zaštićeni prostor posebne ljepote i dobre prirodne očuvanosti u kojima su ljudski utjecaji ograničeni.

NP PLITVIČKA JEZERA

Nacionalni park Plitvička jezera jesu prvi i najstariji nacionalni park u Hrvatskoj. Svoje priznanje dobila su još davne 1949. godine, a trideset godina nakon, 1979. UNESCO ih je uvrstio na popis svjetske prirodne baštine. 16 jezera koja zajedno čine ovaj nacionalni park dijele se na Gornja i Donja, a sama jezera odvojena su sedrenim barijerama. Jeste li znali da postoji i legenda vezana za nastanak NP Plitvička jezera? Legenda kaže da se s planine spustila Crna kraljica te nakon suše poslala iscrpljenom narodu jak vjetar i grmljavinu pa je na zemlju konačno pala kiša. Tako je nastalo 16 jezera. Zahvalnom narodu kraljica se obratila riječima: “Od sada će vašim divnim Plitvičkim jezerima dolaziti gospoda iz cijeloga svijeta“.

NP RISNJAK Na sjeverozapadu Hrvatske, nedaleko od grada Rijeke, nalazi se NP Risnjak. NP Risnjak prostire se na 64 km2, a čak 70% tog područja je pod strogom zaštitom. Posebnost ovog nacionalnog parka jest da se na nevelikom prostoru nalazi oko 30 biljnih zajednica od čega su 14 šumske zajednice. U NP Risnjak svoj dom su pronašle i tri zvijeri: vuk, smeđi medvjed te Ris, zvijer po kojoj je ovaj planinski masiv dobio ime.

NP SJEVERNI VELEBIT Najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj, NP Sjeverni Velebit, svoje je priznanje dobio 1999. godine. Unutar površine od 109 km2 koja obuhvaća ovaj nacionalni park nalazimo strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, Lukinu jamu (jednu od najdubljih jama na svijetu), botanički rezervat Visibaba te botanički rezervat Velebit. Najpoznatija staza nacionalnog parka Sjeverni Velebit jest Premužićeva staza koja vodi do najnepristupačnijih dijelova Parka te je upravo ona najbolji odabir za obilaženje ove prirodne ljepote.

NP BRIJUNI Brijuni su otočje i nacionalni park koji se nalazi u Jadranskom moru duž zapadnoistarske obale. Sastoje od 3 otoka i 11 otočića koji su toliko fascinantni da su odavno poznati kao okupljalište svjetske aristokracije. Ukoliko želite upoznati pravi komadić raja te istražiti tragove dinosaura, povijesne ostatke, floru i faunu, uživati u raskoši zelenila i plavetnila morate se uputiti u NP Brijuni!

NP KRKA NP Krka sastoji se od sedam sedrenih slapova, među kojima je Skradinski buk najveći i najpoznatiji, a ostali su: Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap i Roški slap. Još jedna velika atrakcija jest otočić Visovac koji se nalazi u istoimenom jezeru. Na otočiću se nalazi franjevački samostan koji pohranjuje vrijednu zbirku knjiga i umjetnina otvorenu za javnost. Kada se zaputite u ove ljepote koje nudi središnja Dalmacija, jedino što ćete čuti je raskošni zvuk vode, a kako biste u potpunosti osjetili prave mirise i okuse ovog kraja, u ugositeljskim objektima možete probati poznati drniški pršut te kušati vino iz bukare.

NP PAKLENICA Ukoliko ste avanturističkog duga te vam penjanje i planinarenje podiže adrenalin u krvi, došli ste na pravo mjesto. Nacionalni park Paklenica dio je najduže planine u Hrvatskoj, Velebit. Poznat je po svojih 14 vrhova od kojih je najpoznatiji Vaganski vrh. Paklenica također obiluje i stijenama koje planinari posjećuju od proljeća do jeseni, a najveća hrvatska stijeni jest Anića kuk.

NP KORNATI „Koliko je dana u godini, toliko je kornatskih otoka“, kaže jedna narodna izreka. Kornati su smješteni na srednjem dijelu Jadrana, u srednjoj Dalmaciji te uključuju čak 89 otoka i otočića. Jedna od zanimljivosti je kako je kopneni dio nacionalnog parka Kornati u 100% vlasništvu privatnika. Tako da je za očuvanje i upravljanje parkom potrebna suradnja između vlasnika zemlje i uprave Parka.

NP MLJET Najzeleniji i najšumovitiji hrvatski otok. Nacionalni park obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Mljeta. Zvan i Homerova Ogigija. Legenda kaže da je Odisej doživio brodolom upravo na Mljetu te doplivao do špilje u kojoj se sklonio. U to vrijeme otokom je vladala nimfa Kalipso koja je Odiseja zarobila te ga držala kao svog ljubavnika punih sedam godina. Upravo zbog toga, špilja danas nosi ime Jama ili Odisejeva špilja. Na Mljetu možemo naći i otočić unutar otoka. Naime, otočić Sv. Marija nalazi se u južnom dijelu mljetskog Velikog jezera. Otočić je otvoren za posjetitelje, a na njemu se mogu razgledati crkva i samostan.

Koristimo kolačiće kako bi poboljšali Vaše iskustvo boravka na našoj web stranici.

Pravila privatnosti Kolačići

Prihvati