Traveler.hr header image

Hrvatska, Mediteranski dragulj na raskrižju kultura

Hrvatska, Mediteranski dragulj na raskrižju kultura

Ovaj biser Mediterana na raskrižju kultura najbolje ćete upoznati ako pronađete savršen smještaj u koji ćete se s nestrpljenjem htjeti vratiti nakon cjelodnevnog istraživanja hrvatskih blaga.

Putujući svijetom, pogotovo izvan Europe, iskustvo mi je pokazalo da kad ljudi čuju riječ "Hrvatska", većina namršti obrve i pokušava je smjestiti na neku geografsku poziciju, vrlo često mnogo sjevernije ili istočnije nego što zaista jest. Što netko tko nikad nije čuo za Hrvatsku može očekivati kada prvi put dođe ovdje? Još uvijek pomalo skrivena, Hrvatska je pravi mediteranski dragulj, dom više od 1200 otoka u bistrim vodama Jadranskog mora koje oplahuje impresivnu kamenitu obalu, prepuna drevnih, zidinama čuvanih gradova i antičkih arheoloških nalazišta.

Hrvatska je oduvijek bila na raskrižju različitih kulturnih utjecaja i povijesnih previranja, te stoga ne čudi što je imala vrlo burnu prošlost. Svako kraljevstvo, carstvo ili osvajač koji su nekoć jurišali teritorijem moderne Hrvatske ostavili su svoj trag u arhitekturi, načinu života, pa čak i u gastronomiji - dovoljno je probati različita regionalna jela i vidjeti da su Mađari (gulaš), Austrijanci (štrudle), Osmanlije (meso s roštilja), Mlečani (domaća tjestenina) jednom bacili oko na ovu savršeno pozicioniranu zemlju u obliku golubice. I iskreno, ne možete im zamjeriti. Relativno male površine (56,578 km² kopna i 31,067 km² mora) sa čak osam nacionalnih parkova, Hrvatska je prirodno raznoliko i kulturno bogato odredište.

Od plodnih nepreglednih ravnica Slavonije, do užurbanog glavnog grada Zagreba ili šarmantnih srednjovjekovnih istarskih gradića, sve do dalmatinske obale, čak i najzahtjevniji putnik, tu će pronaći sve - čista jezera, slapove, snježne planine, lovišta tartufa, osamljene uvale, zabačene otoke bez automobila, netaknute šume i ljubazne domaćine. Idealan način za istraživanje Hrvatske je putovanje automobilom i pronalazak savršenog mjesta za odmor u koju ćete se s nestrpljenjem htjeti vratiti nakon cjelodnevnog istraživanja hrvatske baštine.

Prekrasne nekretnine nalaze se u svim dijelovima zemlje i idealne su za ljude koji se smatraju putnicima, a ne pukim turistima. Hrvati imaju sjajan osjećaj za stil i ukus (tome svjedoči i prepoznatljiv muški modni detalj - kravata, koju su prvi nosili upravo Hrvati), a posebnu pozornost posvećuju detaljima, kojima su kuće za odmor opremljene. Jedina loša strana je što u iznajmljenoj kući s bazenom ne možete ostati zauvijek.

Koristimo kolačiće kako bi poboljšali Vaše iskustvo boravka na našoj web stranici.

Pravila privatnosti Kolačići

Prihvati