Traveler.hr header image

Istra: dašak Toskane u prekrasnoj sunčanoj Hrvatskoj

Istra: dašak Toskane u prekrasnoj sunčanoj Hrvatskoj

Istra, trokutasti poluotok u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, posljednjih je godina postala popularno odredište za putovanja. Nije ni čudo! Brda su gusto prekrivena tartufima, a obale kao da svjetlucaju. Ovo je Toskana na prijelazu tisućljeća - na hranu utječe obližnja Venecija (Italija je kontrolirala teritorij do 1947.), zeleni maslinici u unutrašnjosti proizvode nagrađivana ulja, more je Instagram plavo i kristalno čisto. No, uz znatno niže cijene, najveći grad Pula privlači i mnogo mlađe turiste od talijanskih destinacija s kojima se tako često uspoređuje.

Što čini poluotok tako posebnim?

Istra, najveći poluotok na Jadranskom moru, najzapadnija je regija u Hrvatskoj. Evo još nekoliko uzbudljivih činjenica:

  • Istra zauzima 2 820 četvornih kilometara i nalazi se na 45. sjevernoj paraleli, idiličnoj geografskoj širini koja kaže da je naš poluotok točno u sredini sjeverne hemisfere, na pola puta između ekvatora i Sjevernog pola. Poznata 45 paralela koja kaže da se u Istri najredovitije mijenjaju četiri godišnja doba.
  • Obala s brojnim uvalama, poluotocima i otocima duga je 537 km i ima nevjerojatnih 636 sela i gradova i više od 200.000 stanovnika.
  • Najveći grad u Istri je Pula s 58.594 stanovnika. Hum nije samo najmanji grad u Hrvatskoj s 28 stanovnika (od 2020.), već i najmanji grad na svijetu.
  • Najveće nudističko središte u Istri, ali i u Europi je Koversada kod Vrsara. U jednom danu može primiti do 12.000 turista.
  • Prosječna temperatura zraka u Istri u najhladnijem mjesecu veljači je 6 °C, a najtoplija prosječna temperatura u srpnju je 23 °C. Godišnji prosjek je ugodnih 14°C.
  • Prosječna temperatura mora u Istri je 9°C najhladnije, a 24°C najtoplije.

Za savršen kasni ljetni odmor: Rovinj

Do grada Rovinja je najbolje doći brodom. Crkva se nazire na vidiku, a popločani grad se strmo spušta. Ovdje nema automobila: ulice su preuske, a kamenje previše sklisko. Kolica za golf izvrstan je način da dođete od A do B. S vrha brda imate prekrasan pogled na ostale otoke i tako možete spontano planirati daljnja putovanja do kojim se možete voziti trajektom. Otok Veliki Brijun pruža nezaboravne trenutke sa svojim rimskim ostacima, prirodnim ljepotama i safari parkom. Još jedan izlet može se napraviti i na prekrasan Crveni otok. Domaća tjestenina s tartufima i kristalno čisto more: ovako možete uživati ​​u ljetnom odmoru!

Pula – proljetni grad s povijesnom prošlošću

Pula: najveći grad u Istri, uzbudljivo je mjesto za sve ljubitelje povijesti. Rimljani su ostali u ovom gradu 500 godina i naravno ostavili trag. Krenite na putovanje otkrića u jednom od najvećih amfiteatara na svijetu. S kapacitetom od 33.000 ljudi, dok je Pula tada imala samo 5.000 stanovnika, jasno pokazuje kako su tamošnje igre privlačile ljude iz različitih krajeva. Iako se danas amfiteatar uglavnom koristi za koncerte, u podrumu se nalazi izložba o povijesti ovog magičnog mjesta. Povijesni grad povijesti s veličanstvenom klimom. Jeste li znali da "Pula" znači "proljeće" i da je kravata izmišljena ovdje?

Adrenalin i osvježavajući vodeni parkovi

Nakon ležernog dana na plaži ili u amfiteatru, vodeni parkovi Istralandia kod Novigrada ili Aquacolors u Poreču osiguravaju potrebno hlađenje. Od tobogana sa slobodnim padom od 90 stopa do obiteljskog raftinga i lagane lijene vožnje rijekom, vodeni parkovi su odlična zabava za cijelu obitelj! Osam polijetanja i slijetanja za zmajeve i deset za paraglajdere osiguravaju još više akcije, koncentrirane na buzetskom području, na planinama Ćicarija i Učka. Svi letovi su usklađeni s lokalnim klubovima. Pravo iskustvo koje se zajamčeno dugo pamti!

Zaključak: Bilo s obitelji, kao zaljubljeni par ili s prijateljima - odmor u hrvatskoj Istri nudi pravu stvar za gotovo svačiji ukus i dob. Insider savjet: Zbog relativno kratkih udaljenosti od jednog mjesta do drugog, ovdje se mogu planirati raznoliki jednodnevni izleti. Iz Pule, primjerice, možete doći do Huma za samo sat vremena. Ovako možete uživati ​​u južnjačkom joie de vivreu na mnogo načina!

Koristimo kolačiće kako bi poboljšali Vaše iskustvo boravka na našoj web stranici.

Pravila privatnosti Kolačići

Prihvati